Kućni trening

„Uz malo truda je moguće i kod kuće trenirati“

Pun vam je nos prepunjenih teretana, vani ne možete trčati jer je previše hladno a i kiša pada, ali ipak ne želite odustati od vašeg treninga? U tom slučaju najbolje je svoj trening odraditi u vlastitom dnevnom boravku. Da biste trenirali kod kuće samo vam je potrebna mata za vježbe i dovoljno prostora. Postoji jako mnogo vježbi za koje nisu potrebne nikakve sprave niti oprema, unatoč tome su dovoljno zahtjevne za trening cjelokupnog tijela.

Osim ovih, kućni trening ima i druge prednosti: štedite vrijeme, možete trenirati ispred vlastitog TV-a, ne morate čekati red na spravu i možete biti kreativni u svom treningu. Tko češće trenira kod kuće postaje radoznaliji i voli da eksperimentira. Zašto? Poticati ćete sami sebe da varirate vaš trening i pokušavate nove stvari, što je jako različito od kruženja istim spravama u teretani. Prednost ovoga je što naše tijelo, ali najprije mišići zahtijevaju nove izazove.

Na početku trebate pokušati odraditi trening snage dva puta tjedno bez ikakvih pomagala. Ako nakon ovoga osjetiš da si već u nekoj formi, trening se može povećati na 3 do 4 puta tjedno. Bitno je samo uvijek napraviti jedan dan pauze između treninga.

Ako želite stvari učiniti izazovnijima, onda možete promjenom pozicija povećati težinu vašeg treninga. Evo nekoliko primjera:

  1. Kod sklekova postavite noge više od ruku.
  2. Kod zgibova umjesto uskog hvata koristite široki hvat.
  3. Kod čučnjeva idete duboko u čučanj ili se odbacite eksplozivnim skokom u zrak.

Unatoč nedostatku sprava i opreme postoji jako mnogo načina na koje možete varirati težinu vaših vježbi.